Så skyddar du din mobiltelefon

Trots att din mobiltelefon är en ganska säker enhet finns det fortfarande risk att drabbas av olika skadliga program eller virus. Risken kanske inte är så stor men den finns. Idag kan man till exempel ”googla” på ”hur man hackar en mobil” och otaliga guider hur du kan hacka mobiltelefoner kommer upp i sökresultatet. Det som är vanligast idag är de så kallade spionprogrammen. Men det finns sätt att skydda sig mot spionprogrammen. Vi tittar närmare på denna typ av hot och hur du bäst skyddar dig.

Skärmskydd för mobil skyddar hårdvaran

Det naturligt första valet av tillbehör är ett fallskydd och skärmskydd för mobil när du köper en ny mobiltelefon. Fallskydd med förstärkt gummi i hörnen ger bra skydd så att mobilen inte går sönder när man tappar den i asfalt eller annat hårt underlag. För att inte skärmen ska gå sönder är en tunn skyddsfilm bäst. Den behöver vara tunn och inte ändra på gränssnittskänslan för smarta mobilers touchskärmar.

Vissa lever sina liv via telefonen

Användningen av mobiltelefoner har ändrats de senaste åren vilket har medfört en explosion av så kallade spionprogram för mobiltelefoner. Det som tidigare bara var ett sätt för att hålla kontakten när du var hemifrån eller ute från kontoret har idag blivit en integrerad del av vår vardag. Vissa personer lagrar allt de har på telefonen. Då vissa även lagrar personuppgifter, bankuppgifter och annan känslig information på mobilen har den blivit till en primär måltavla för spionprogram och andra skadliga attacker.

Vad är ett spionprogram för mobiler?

Spionprogrammet registrerar information om dig och allt du gör på mobilen utan din kännedom. Hotet finns även för surfplattor, hemdatorn, laptops och så klart mobiler. De flesta spionprogrammen installeras på telefonen genom att användaren antingen besöker en korrupt plats där spionprogrammet installeras eller genom att användaren installerar en skadlig app eller ett program som innehåller spionen. Det finns även speciella appar som kan installeras direkt på mobilen, om någon skulle få tillgång till den, på mindre än en minut. Ett exempel på en sådan app är Gizmoquip SMS tracker.

Så skadar spionprogrammen din enhet

En del spionprogram som är relativt ofarliga installeras till och med av telefonens tillverkare. Programmet används i första hand för att spåra din internetanvändning och fysiska aktiviteter för att kunna rikta relevant reklam till dig. Trots att det är obehagligt när man tänker på det är den typen av spionprogram inte speciellt farlig och påverkar inte dig eller din privata information. Däremot finns det de program och appar som vållar betydligt större skada genom att samla in information om dig för företagsspioneri eller identitetsstöld. De kan också användas för att spionera på dig genom att få tillgång till både kameran och mikrofonen i din telefon. Då dagens smartphones liknar mer datorer än telefoner och används mer och mer inom företagen, kan vi bara förvänta oss en mer utbredd användning av dessa spionprogram i framtiden.

Hur du undviker spionprogrammen

Här följer tre tips om hur du kan undvika och skydda dig mot spionprogrammen. Givetvis är det första steget att försöka undvika programmen helt och hållet. Dock är detta väldigt svårt och inte alltid möjligt. Fast genom att följa några enkla regler är det troligare och större chans att du kan undvika skadliga program på din telefon. Först och främst bör du undvika att installera någon som helst programvara från okänd tredjepart på din telefon. Du skall bara hålla dig till appar och program som är tillgängliga via kända, officiella kanaler som Google Play eller App Store. Fast även då bör du vara uppmärksam och bara installera appar från betrodda och seriösa utvecklare som har många och bra recensioner, speciellt om du använder Android. Anledningen till detta är för att tredjepartsprogram ofta är fulla med skadlig programvara, och trots att de kontrolleras av Google och Apple innan de hamnar i deras butiker, kan vissa av de skadliga apparna som har spionfunktioner slinka igenom.

Därför är det även viktigt att du kollar behörigheterna INNAN du installerar appen. En GPS eller navigeringsapp behöver i och för sig tillgång till telefonens GPS, men det behöver inte ett spel eller anteckningsapp. Kräver appen du installerade behörigheter som verkar konstiga i sammanhanget bör du avbryta installationen och undvika den appen helt.

Du måste dessutom, precis som när du använder din dator, vara uppmärksam på epostbilagor, öppna offentliga Wi-Fi-nätverk, och länkar. ”Hackers” utnyttjar alla dessa sätt för att installera spionprogrammen på din enhet. Öppna aldrig en bilaga eller klicka aldrig på en länk du inte känner igen eller förväntat dig.

Tyvärr är dock alla dessa tips och enkla regler helt meningslösa om du inte skyddar din telefon tillräckligt bra. Skulle en tjuv få tag på din mobil tar det bara någon minut för dem att stjäla alla dina personliga detaljer eller installera spionprogram. Ha därför alltid ett säkert skärmlås på telefonen.

Ett komplett skydd

Det enda egentliga sättet att få ett komplett skydd, är att du i kombination med tipsen ovan använder dig av fullgod säkerhetslösning för mobiler. Appar som avser mobilsäkerhet skannar alla appar som du laddar ner och ser till så att de är fria från spionprogram och virus. Allt eftersom databasen uppdateras med nya hot fortsätter appen att kontrollera dina installerade appar. Förutom att skanna apparna blockerar de farliga webbplatser och kan till och med genomsöka länkar som skickats till dig via sms. Skulle du bli av med din mobil kan du blockera all åtkomst till din information på mobilen eller rensa mobilen helt.

Även om det finns gratisappar med dessa funktioner är de aldrig tillräckligt bra och uppdateras dessutom inte så ofta. Därför är det bästa alternativet en lösning som erbjuder en kostnadsfri prövoperiod. Då kan du testa programmet innan du bestämmer dig för att köpa det. Vissa av tillverkarna har även helhetslösningar där du kan skydda telefonen, datorn och surfplattan på samma abonnemang. Trots att det redan finns en uppsjö av olika spionprogram och skadlig programvara så kommer inte detta problem att försvinna. Du måste därför agera nu för att skydda din identitet, ekonomi och information. Det enda sättet är genom kombinationen av smart användande och programvara som skyddar din mobil.